• DE OPRICHTING

  De historie van P.H. is nauw verweven met de historie van de katholieke sportbeweging in Twente. Toen in 1916 de R.K.U.V.B., de Rooms Katholiek Utrechtse Voetbalbond, werd opgericht, plaatste de secretaris van Achilles uit Hengelo een oproep in de Twentsche Courant om te komen tot het oprichten van katholieke voetbalclubs.

  HET BELANG VAN DE SPORTORGANISATIE

  Nu was er een redacteur van deze krant in Almelo, meester Vloedbeld, die zelf gevoetbald had bij A.A.V. Hij schreef een heldere uiteenzetting over het belang van een katholieke sportorganisatie en kondigde een bijeenkomst aan op 22 september 1916 op de zolder van Lepelman aan de Julianastraat.
  Er gaven zich direct 28 jongelui op als lid en een voorlopig bestuur werd gekozen, waarin zitting hadden A. Grob, J. Asbreuk, J. Leloux, J. Bruggeman en J. Revenboer. Op maandag 26 september 1916 werd de vereniging ‘Almelo’ officieel opgericht.

  Door de komst van een viertal zeer goede spelers van Oranje Nassau naar Almelo, had men een zeer sterk elftal. Betreffende spelers waren Carel Draper, later jarenlang een eminente voorzitter, Koos Hageraats, Hein Habes en keeper F. Vastert.

  VERANDERING VAN NAAM

  In 1917 werd de naam Almelo gewijzigd in P.H., omdat er reeds een voetbalclub met de naam Almelo in de neutrale voetbalbond speelde. P.H.begon in de tweede klasse van de R.KU.V.B. Zonder een kampioenschap te behalen werd door P.H., door de sterkte van haar elftal en door diverse reorganisaties van de competities van de R.FLIJ.V.B., een plaats in de landelijke klasse ingenomen.

  HET EERSTE KAMPIOENSCHAP

  Het seizoen 1929-1930 bracht het eerste kampioenschap voor P.H. Na een spannende competitie moest de laatste wedstrijddag de beslissing brengen. Op het Sportpark Sluiskade werd voor ruim 1000 toeschouwers N.E.O. met maar liefst 6-0 verslagen. P.H.was kampioen en kon deelnemen aan de strijd om het Kampioenschap van Nederland. Hier werd geen succes behaald, want achter kampioen R.K.T.V.V. uit Tilburg, D.H.L. (De Hollandse Leeuw) uit Delft, Caesar uit Beek en P.V.C. uit Utrecht werd P.H. vijfde en laatste.

  https://www.phalmelo.nl/wp-content/uploads/phalmelo/ph-kampioenschap-1930.jpg

  DE ‘TWENTSE KWESTIE’

  Door de ‘Twentse kwestie’ ging P.H., samen met Achilles, Pathmos Boys en N.E.O., vrijwillig terug naar de R.K.U.V.B. De kwestie hield in dat de I.V.C.B. het plan opvatte om een Oostelijke afdeling in te stellen. Door de soms belabberde financiële toestand van de verenigingen, de werkloosheid was zeer groot, waren de Twentse verenigingen van mening dat de grotere reisafstanden funest zouden zijn voor het voortbestaan van hun verenigingen. Na enkele jaren werd de kwestie opgelost en speelde P.H. weer in de I.V.C.B.

  Bij de fusie van 1940 werd P.H. ingedeeld in de tweede klasse van de N.V.B. Het bestuur van P.H.vond echter haar elftal te zwak voor deze klasse en verzocht om in de derde klasse te mogen worden ingedeeld. Het bleek inderdaad dat P.H. op dat moment niet over een sterk elftal beschikte, want ook in de derde klasse kon men zich niet handhaven en degradatie naar de vierde klasse volgde.

  AFSCHEID VAN SPORTPARK SLUISKADE

  Het duurde tot 1963 vooraleer P.H. eindelijk de vierde klasse kon verlaten. Dat jaar werd tevens afscheid genomen van het Sportpark Sluiskade en werd een eigen onderkomen aan de Horstlaan betrokken. Door deze verhuizing groeide het ledental van P.H. explosief. Vooral de jeugdafdeling bloeide op en vormde de basis voor latere successen.

  VERHUIZING NAAR DE SCHELFHORST

  Met de verhuizing naar de Schelfhorst groeide het ledental van P.H. tot boven de 1000 en werd daarmee één van de grootste verenigingen van de T.V.B. Ook sportieve successen bleven niet uit. De jeugdteams van P.H. drongen door tot de landelijke competities en het eerste elftal bereikte, na een aantal mindere seizoenen in de jaren midden tachtig, in 1995 de eerste klasse van de K.N.V.B. Vanuit de jeugd van P.H. hebben veel spelers de stap naar het betaalde voetbal gemaakt, waarbij een van de bekendste en meest succesvolle spelers Manuel Sanchez Torres was, die jarenlang een vaste waarde voor het eerste elftal van F.C. Twente was. Hij speelde met F.C. Twente zelfs tegen Maradona. De enige PH-speler die ooit kampioen werd van de eredivisie is Wout Brama. Wout Brama is sindsdien al jarenlang de naamgever van het Wout Brama toernooi, een 2-daags toernooi met meer dan 100 jeugdteams uit heel Nederland. Het toernooi is vernoemd naar Wout maar de verschillende poules worden vernoemd naar alle verschillende PH-ers die betaald voetbal hebben gespeeld.

  DE 21STE EEUW

  De 21ste eeuw is een eeuw met snelle veranderingen, ook voor PH. Het eerste elftal, mannenelftal praten we dan sinds de 21ste eeuw over, speelt op allerlei niveaus. Aan het einde van het 1ste decennium is het onverwachts gedegradeerd naar de 3de klasse maar na een kampioenschap in de 3de klasse volgt direct daarop een kampioenschap in de 2de klasse en zo speelt PH weer een paar jaar in de eerste klasse. Maar PH blijft PH en kiest er voor spelers niet te betalen. Door de successen vallen spelers op en jaar op jaar maken PH-talenten de overstap naar hoger spelende amateurclubs, bij SVZW, DOS 37, HSC en STEVO spelen op verschillende momenten meerdere zwart-gelers. Ergens vervelend maar het maakt PH ook trots op haar opleiding. Halverwege het 2de decennium maakt PH de keuze om over te stappen naar het zaterdagvoetbal. 20 jaar geleden is er al ruimte gemaakt voor recreatievoetbal op zaterdag maar uiteindelijk speelt ook het eerste, vanaf 2017, op zaterdag. Toenmalige KNVB-regels bepaalden dat je dan onderaan moet beginnen, in de 4de klasse. Dus zo gaat PH van de eerste klasse zondag, in een tussenstap via de 2de op zondag naar de 4de klasse op zaterdag. Zaak is om hier snel uit te komen, want meer en meer grote zondagclubs denken na over overstappen. PH wordt 2 keer kampioen speelt sinds 2019 onafgebroken in de tweede klasse zaterdag. Maar, er is meer, het meisjes- en vrouwenvoetbal maakt een grote vlucht. PH heeft al jaren een vrouwenelftal dat op zaterdagmiddag haar wedstrijden speelt maar ondertussen ook al teams in de verschillende leeftijdscategorieen. Ook hier laat de kwaliteit van de opleiding haar sporen na, met de overstap van Sterre Kroezen, eerst naar FC Twente en op dit moment bij PEC Zwolle en in het Nederlands Elftal onder 19.

  De locatie is nog altijd de Veenelandenweg, maar wie na 40 jaar weer voet zet op het complex zal grote veranderingen aantreffen, duurzaam verlichte kunstgrasvelden rondom een mooi voorplein, een volledig verbouwd clubhuis en 12 schone en goed uitgeruste kleedkamers.

  Voetbal is de belangrijkste bijzaak in het leven, ook bij PH, maar daarnaast is er ook veel ruimte voor gezelligheid, voor alle leeftijdscategorieen. Jeugdtoernooien, spooktochten, Sinterklaas, Darttoernooi, Oktoberfest en het jaarlijkse Hennie Blom toernooi, ter ere van onze ere-voorzitter.