Nieuwe opzet pupillenvoetbal: wat, waarom en hoe? 

Lees meer over de nieuwe opzet pupillenvoetbal (bron: KNVB)

Wat is het idee?
Het idee is dat pupillen vaker aan de bal komen. De bal is, zoals Johan Cruijff ooit zei, een essentieel onderdeel van het voetbal. Om jonge voetballertjes vaker aan de bal te krijgen, is het plan om de wedstrijdvormen voor de pupillen van 5 tot en met 11 jaar aan te passen aan de leeftijd. In het kort: hoe jonger de kinderen, des te minder spelers en des te kleiner de veldjes.

Waarom?
In het kader van het plan ‘Winnaars van Morgen’ deed de KNVB uitgebreid onderzoek naar de optimale wedstrijdvormen voor pupillen. Daarbij is onder meer gekeken naar experimenten, het buitenland en naar andere sporten. Het uitgangspunt was altijd het voetballertje zelf: wedstrijdvormen die het beste aansluiten op hun plezier en ontwikkeling.

Uit het onderzoek blijkt dat door de nieuwe wedstrijdvormen voetballertjes op jonge leeftijd meer voetbalhandelingen per wedstrijd hebben en dat de nieuwe wedstrijdvormen een positief effect hebben op het spelplezier.

Wat hebben we bij PH reeds gedaan?
In april hebben we op de website reeds melding gemaakt van deze veranderingen en aansluitend hebben we in de maand mei en juni ‘trials’ gedraaid en kinderen kennis laten maken met deze nieuwe opzet. Komend seizoen gaan we dan ook bij PH starten met de nieuwe wedstrijdvorm 6 tegen 6 voor pupillen onder 8 en onder 9.
Voor meer informatie over deze nieuwe wedstrijdvormen klik hier.

Spelbegeleider
Verder zal er bij deze nieuwe vormen geen scheidsrechter zijn zoals men dat in de huidige setting gewend is. Deze zal vervangen gaan worden door een spelbegeleider. Bij PH zijn we druk aan het ‘brainstormen’ hoe we willen gaan invullen. Kunnen we een appel doen op u als ouder, laten we de beide coaches het onderling regelen of moet het toch anders ingevuld worden? Voor meer informatie over deze wijziging klik hier.