skip to Main Content
sportvereniging PH   PH Almelo Webshop
Kwartet Brama Compleet

Kwartet Brama compleet

Komend seizoen gaat een lang gekoesterde wens van Harry en Ellie Brama in vervulling; alle vier de zoons in één elftal. Na omzwervingen langs FC Twente, PEC Zwolle, FC Utrecht, Central Coast Mariners (Australië) en wederom FC Twente heeft  zoon Wout (36) eindelijk het niveau bereikt dat hij samen met zijn broers Thijs (41), Joost (40)  en Bart (34) mag gaan schitteren in het sterrenteam van coach Thijs ‘Koos’ van Duiven; PH-3.

Een paar dagen voor het jaarlijkse Wout Brama-toernooi en de bruiloft van Joost en zijn geliefde Marceline spraken wij hen beiden om stil te staan bij dit wereld record; immers bij geen enkele club voetbalden ooit vier broers Brama in één elftal.

Joost, je gaat het komende seizoen samen met je drie broers in één elftal voetballen. Hoe is dit tot stand gekomen?

Thijs, Bart en ik voetballen al jaren samen in hetzelfde team. Wout heeft altijd gezegd dat als hij zou stoppen met betaald voetbal dat hij dan met ons wou gaan voetballen en nu is dat moment gekomen.

Vier topvoetballers in één gezin. Van wie hebben jullie dit talent?

In ieder geval niet van mijn vader. Mijn vader heeft twee jaar gevoetbald bij M.V.V.’29 en was altijd rechtsbuitenadem. Mijn moeder had wat meer sportgevoel en heeft op vrij hoog niveau gehandbald.

Jij bent zelf een begenadigd darter, net als Thijs en Bart. Heeft Wout ook deze kwaliteiten?

Wout kan alles en dat is het vervelende. Vroeger wou hij bij alle computerspelletjes, tennis, tafeltennis, badminton en voetballen winnen. Hij wou altijd overal de beste in zijn en dat lukte veelal ook nog, tot vervelens aan toe.

Jouw twee broers maken furore in de medische wereld. Jij bent zelf een gevierd geografisch data-analist. Ondersteunen jullie Wout nu hij zelf geen betaald werk meer heeft?

Dat kon nog wel eens een probleem worden, maar ik ga ervan uit dat hij binnenkort wel weer werk vindt. Financiële ondersteuning is daarom voorlopig nog niet aan de orde.

 

 

(van links naar rechts, Wout, Thijs, Bart en Joost)

Wout, je gaat in het 3e spelen. Qua grootte van de selectie betreft vergelijkbaar met FC Twente. Waarom niet in het 1e?

Omdat ik niet iedere week ga voetballen. En ook niet te veel verplichtingen wil in de beginfase nu na mijn carrière. Ik wil de vrijheid houden, dat is voor mij belangrijk. En ik wil natuurlijk bij mijn broers in een elftal voetballen, dat is wel de grootste reden.

Je bent ooit begonnen bij PH in de jeugd. Wanneer ben je weggegaan?

Toen ik 12 jaar was. In 1999 ben ik naar FC Twente gegaan en begonnen in wat toen de C1 was. Daarvoor negen jaar bij PH gespeeld en getraind bij Jan Wanschers (acht jaar) en een jaartje Henry Kuipers.

Heb je na aangekondigde afscheid bij FC Twente nog aanbiedingen gekregen van andere clubs?

PH-1 heeft mij gebeld, maar verder niet. Ik heb ook gezegd dat ik qua fysiek de laatste twee jaar te veel gekwakkeld heb om nu weer drie keer in de week te gaan trainen en in het weekend een hele dag weg. Ik wil nu meer tijd gaan besteden aan mijn dochter en vrouw. En ook tijd voor mezelf. Ik wil de vrijheid hebben om te kunnen nadenken waar ik echt zin en behoefte aan heb.

Wat ga je nu doen in het dagelijks leven?

Met FC Twente ga ik binnen afzienbare tijd in gesprek om te kijken wat we voor elkaar kunnen betekenen, maar dat zal niet meteen een mega zware functie worden. Ik heb wel een idee, maar dat is nu nog te vroeg om daar over te praten.

Je gaat van FC Twente naar PH Almelo. Moest je veel inleveren of heeft PH je een riant aanbod gedaan?

Ik had afgelopen jaar een verjaardag van Joost en daar was Koos ook aanwezig. Hij heeft toen al een voorstel op een bierviltje gezet, maar daar moeten we het nog verder over hebben.

Veel spelers van PH hebben een seizoenkaart bij Heracles Almelo. Heb je er ook al een aangeschaft?

Nee, nog niet. Bij FC Twente krijg je als oud-speler een gratis seizoenkaart, dus ik blijf mijn club trouw. Helaas, ik moet jullie teleurstellen.

Jouw broers en vader kunnen naast voetballen ook goed darten. Geldt dit ook voor jou?

Dat moeten we nog zien. Ik heb bij FC Twente wel eens gedart en een toernooitje gewonnen, maar dat kwam met name door het niveau van de rest. Met een beetje oefenen moet ik mee kunnen komen. Joost ga ik niet aantikken, maar Thijs en Bart moet ik kunnen hebben.

Word je lid van dart vereniging Peil Hoog, de glimlach van PH?

Nog niet meteen, maar die mogelijkheid bestaat er in de toekomst wel. Ik woon in Enschede, dus het is voor mij niet om de hoek. Aan het jaarlijkse darttoernooi ga ik wel mee doen.

Je hebt een boek geschreven, Wout en Maud. Waar gaat het boek over?

Het boek gaat dus over Wout en Maud (Roetgering, oud-speelster/aanvoerster van FC Twente vrouwen). Voor 90% ook gebaseerd op onze karakters. Zij beleven voetbalavonturen; deels die we zelf hebben meegemaakt en deels verzonnen. Ze zijn elf en twaalf jaar in het boek, dus het is dan ook bedoeld voor kinderen tussen de zeven en dertien. Het staat vol met humor, avonturen en veel voetbal. Daarnaast zit er ook een maatschappelijke boodschap in die over diversiteit en  inclusiviteit gaat. De boodschap is dat voetbal voor ons allemaal is en stipt daarbij ook homo-acceptatie aan, vooral binnen de mannenvoetbal wereld, omdat het daar nog een probleem is. Veel meer dan bij het vrouwenvoetbal. Dit laten we subtiel in het boek terugkomen, waarbij het vooral een vlotlezend kinderboek is gebleven.

Leuk, waar is het boek te koop?

Bij www.woutenmaud.nl en a.s. zaterdag te koop bij het Wout Brama-toernooi bij PH. Daar ben ik zelf ook aanwezig om het boek te signeren. Het boek is te koop voor 19,95 Euro. Je kan alleen met PIN betalen. Tot zaterdag!

Back To Top